Novinky

13.01.2024

Valná Hromada 2024, Novoroční pochod

Valná Hromada 2024, Novoroční pochod

Celá zpráva
2.ročník novoročního pochodu

2.ročník novoročního pochodu

2.ročník novoročního pochodu aneb ze Šťáhlav na zámek Kozel

Celý článek

DAVID a GOLIÁŠ

Pf 2016

Příjemné prožití svátků vánočních a šťastný nový rok 2016!

A tak se teď těsně před Vánocemi ohlížíme za minulým rokem…..

aneb

Štúrovo 2015, pohled z jiné stánky…

Jak jistě všichni víte, I v letošní roce se koncem června popáté konal rehabilitačně – rekreační pobyt ve slovenském městě Štúrovo v rekreačním komplexu Vadaš. Tento pobyt je určený pro „naše“ rodiny s handicapovanými dětmi(či dospělými)..

Nyní ale můžete pohlédnout na „náš“ rekondičně – rekreační pobyt trochu jinak. Paní Šístková, babička Marušky, která se pobytu účastní společně s dcerou Ivou, napsala moc pěkné povídání…:

Letos skupina rodičů ze sdružení David a Goliáš navštívila po páté termální lázně Štúrovo na Slovensku. Měla jsem možnost po 4 roky mezi rodiči a dětmi pobývat, pomáhat dceři Ivě s vnučkou Maruškou, těžce handicapovanou. S rodiči jsem se náhodně setkávala častokrát, ale týdenní pobyt mi dal nové poznatky o střední generaci. Jsem mile překvapena, jak tato skupina i přes těžký život s dětmi drží pospolu, je pohodová, vtipná a má v sobě neutuchající energii.

Cítila jsem se mezi nimi výborně, ačkoliv jsem o generaci dále a vedle řady nemocí, chodím o francouzských holích.

Rodiče se nejen obětavě starali o děti celý den v areálu, ale před a po večeři vymýšleli pro děti zábavu. Nikdo se celý den nenudil. A Zdeněk(jeden s tatínků), aby ulehčil maminkám, bez problémů vzal všechny před a školní děti a chodil s nimi od bazénu k bazénu. Večer se účastnil všech her a ještě sršel dobrou náladou při večerních posezeních.

Bylo jsem překvapena, že v dnešní hektické době, tak hezky umí žít lidé, kteří mají na starosti své těžce postižené děti. Při špatném počasí nebyl problém pořádat výlet. Jeden rok do Budapešti, dále za poznáním do Štúrova, do Maďarská autem nebo vláčkem na Ostrihom, na večeři do knajpy, kde se jedlo rukama a děti z toho měly legraci. Když byl večer jen pro maminky, obětavě se mužská část starala o děti. Všichni si pomáhali.

Mohu říci, že jsem byla mezi nimi ráda a pokud mi zdraví dovolí, bude mi potěšením se s nimi ve Štúrově setkávat.

Napsala paní M. Šístková, babička Mařenky

Zpět